I hängmattan med Sanna Carlstedt. Foto: Kerstin Svenson.
I hängmattan med Sanna Carlstedt. Foto: Kerstin Svenson.
2008

I hängmattan med Sanna Carlstedt

33 min

Sanna Carlstedt föddes vid godset Fogelsta i Julita för 32 år sedan. När hon bodde hemma hos sina föräldrar låg hon gärna i hängmattan och läste eller lyssnade på sommarpratarna på radion.

Nu bor hon i Stockholm, men det är varken där eller i Julita som Kerstin Svenson träffar denna upptagna kvinna som livnär sig på den svenska visan.

Sanna svarar gärna på frågor om sitt musikliv liggande i hängmattan hos vännerna vid Skottvångs gruva utanför Gnesta. Hon kommer från en musikfamilj och under barndomen var det visor av bland andra Bellman och Taube som lillflickan Sanna fick höra istället för sagor.

Som 16-åring började hon studera musik i Norrköping. Sen har det rullat på från olika jobb inom musikalvärlden, Wallmans salonger, jazzklubb i Moskva fram till Nalen i Stockholm. Det var där hon träffade musikproducenten Johan Johansson. - Det är honom jag har att tacka för att jag idag kan leva på det som jag gillar allra mest, att skriva och sjunga visor, säger Sanna.

Under sommaren 2008 har Sanna Carlstedt bokat in runt 25 offentliga spelningar. Mest är det visfestivaler som hon framträdder på, men också många privata tillställningar.

Så här långt har hon skrivit ett 75-tal låtar och hon sjunger bara egenproducerat material. Hon är mycket intresserad av politik och ofta handlar hennes texter om de orättvisor hon stöter på i samhället.

Genom åren har Sanna framträtt på flera politiska arenor. Hon har gett ut två skivor, ”Det är jag som är Sanna” och den helt nya ”Sommar under eken”. Sanna Carlstedt utstrålar energi, och som någon har sagt, hon är diskret som ett expresståg. Hon älskar att stå på scen och idag behöver hon inte kombinera musiken med något extrajobb som hon tidigare har gjort.

Kortfakta:

Namn: Sanna Carlstedt
Född: I Stockholm 1976
Yrke: Vissångerska och kompositör
Bor: På söder i Stockholm

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista