Daniel Portnoff. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Kommunalrådet Daniel Portnoff (M), medger att det behövs ett större fokus på jämställdhetsfrågorna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Fortsatt stora löneskillnader mellan kvinnor och män i Trosa

Portnoff (M): Det går väldigt långsamt
2:56 min

Gapet mellan kvinnors och mäns löner i Trosa kommun ökar, enligt de senaste siffrorna från SCB. Som ett led i att öka jämställdheten vill kommunen nu vaska fram fler kvinnliga chefer.

När P4 Sörmland granskade löneläget i kommunerna förra våren var de kommunanställda männens genomsnittslöner 3 800 kronor högre än kvinnornas, och det var det högsta lönegapet i landet.

Efter vår rapportering fick tjänstemännen i uppdrag att se över vad löneskillnaderna kunde bero på och ta fram åtgärder för att minska lönegapet.

Men sedan dess har det inte gått framåt, utan snarare bakåt.

Enligt den senaste statistiken från Statistiska centralbyrån, som gäller 2014 års löner, tjänar de kommunanställda männen i Trosa i genomsnitt 4 600 kronor mer i månaden än kvinnorna, och Trosa har återigen störst lönegap i Sverige.

I Oxelösund, som har minst löneskillnader i Sörmland, är männens medellön bara 200 kronor högre än kvinnornas.

En orsak till de stora löneskillnaderna i Trosa är att det finns fler manliga chefer där. För att öka jämställdheten på chefsnivå kommer 68 kommunanställda i höst få delta i ett karriärutvecklingsprogram, där de kommer att kunna höja sin kompetens.

Moderaten Daniel Portnoff, kommunstyrelsens ordförande i Trosa, tror att chefssatsningen kommer minska lönegapet i Trosa.

– Vi försöker nu hitta talanger i vår organisation och ge dem ett chefsutvecklingsprogram för att vi sedan ska kunna försörja vår egen organisation med kompetenta och bra ledare, och det kommer företrädelsevis bli kvinnor, säger han.

Hur kommer det sig att ni inte gjort det här tidigare?

– Delvis har vi gjort det, men jag kan bara konstatera att det går väldigt långsamt. Om vi ska vara en attraktiv arbetsgivare på lång sikt måste de här frågorna hamna mer i fokus än de har gjort, säger Daniel Portnoff.

Men löneskillnaderna i Trosa beror inte bara på männens höga chefslöner.

Även när man tittar på medianlöner, där chefers löner inte slår igenom på samma sätt, har Trosa kommun de största löneskillnaderna i Sörmland. Och även där har lönegapet ökat något, från 875 kronor år 2013 till 900 kronor år 2014. Det visar siffror från Sveriges kommuner och landstings databas Kolada.

I Oxelösund har kvinnorna 778 kronor högre medianlön än männen. Där har kommunen satsat på att höja lönerna generellt i de kvinnodominerade yrkena inom vård och omsorg. 

Satsningen inleddes år 2007, när männens medianlön i Oxelösund låg 2 838 kronor högre än kvinnornas. Sedan dess medianlönegapet i Oxelösund minskat för varje år, och det senaste året har kvinnorna gått om männen.

Daniel Portnoff säger att Trosa kommun har tagit kontakt med Oxelösunds kommun för att höra hur de arbetat med att minska löneskillnaderna. Men han tror mer på lönespridning och möjlighet att göra karriär, än att höja lönerna generellt inom de kvinnodominerade yrkena. Trosa, som har ett högt löneläge i jämförelse med andra sörmländska kommuner, har också högre avlönade undersköterskor och vårdbiträden än Oxelösund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".