Idag avslutas rättegången om Brandkärrsbomben

1:37 min

Idag är fjärde och sista dagen på rättegången mot de två män som står misstänkta för explosionen i Brandkärr i Nyköping i våras.

Männen är misstänkta för att vara delaktiga i tillverkningen av bomben och står åtalade för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Idag fortsätter vittnen att höras, bland annat från försvaret innan slutpläderingen.

– Jag kan se att den del av den här bevisningen som han har vidgått att han har gjort vissa saker, det är klart att det är besvärande i sig men han har ju en förklaring till under vilka omständigheter som han har vidtagit dom åtgärder som han gjort. Han saknar all kunskap om att det ska ha hållits på med en bomb, säger Thomas Martinson, försvarsadvokat till en av de misstänkta.

Det var den andra mars i år som en bomb detonerade i ett bostadsområde i Brandkärr i Nyköping. Två 27-åriga män hittades avlidna i lägenheten.En 30-årig man från Stockholm greps för inblandning dagen efter explosionen och häktades senare av Nyköpings tingsrätt och kort därefter anhölls också en tjugoett-årig man från Nyköping.

Båda misstänkta männen nekar till brott och säger att de inte haft kännedom om att deras nu avlidna kamrater tillverkade en bomb. Istället har de hävdat att de trodde att det handlade om bilstölder, något som åklagaren igår försökte motbevisa.

Rättegången har varit omfattande. Med hjälp av bland annat övervakningsfilmer och inköpskvitton säger åklagarende misstänkta köpt komponenter och sökt information som skulle användas till bomben.

Men Thomas Martinson säger att rättegången gått som planerat.

– Vi har ju kunskap om vad utredningen innehåller och det är ju inga överraskningar som jag ser det, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista