Synskadade använder internet mindre än andra

1:31 min

Var fjärde person med synskada använder aldrig internet, enligt en undersökning. Som skäl anger många att själva synskadan gör det svårare att vara ute på nätet. 

Marjatta Piippo berättar på finska att hon har fått sin mobiltelefon specialanpassad till sina behov hos Syncentralen i Eskilstuna och kan använda även nätet via mobilen. En datorröst läser upp hennes mail och sms och berättar vad som syns på mobilskärmen.

Enligt en undersökning TNS Sifo gjort för Synskadades riksförbund har var fjärde av förbundets medlemmar aldrig nyttjat nätet. Av de 57 procenten som ändå regelbundet använder internet gör fyra av tio det via mobilen.

Av de synskadade som inte alls använder nätet säger de flesta att det är svårt just på grund av synskadan.

Marjatta Piippo från Strängnäs tycker att det är ganska lätt att använda nätet via mobilen, det som kan bli tokigt är om hon vill använda sig av material på sitt modersmål finska, det klarar inte datorrösten, då blir det problem, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista