SD-ledamot anklagar arbetsförmedlingen för åsiktsregistrering

1:41 min

Sverigedemokraternas gruppledare i Eskilstuna, Kim Fredriksson, anklagar Arbetsförmedlingen för åsiktsregistrering av en partiets representanter som jobbar där. Uppgifterna tillbakavisas av myndigheten. 

– Jag är frustrerad och arg att det får förekomma i dagens Sverige, säger Kim Fredriksson till P4 Sörmland. 

På Sverigedemokraternas hemsida skriver han att en arbetsledare på arbetsförmedlingen sagt till den anställde Sverigedemokraten att hon borde söka sig till en annan arbetsplats efter att det blivit känt att hon är aktiv inom partiet.

Enligt Kim Fredriksson ska kvinnan ha kallats in till sin arbetsledare för ett enskilt samtal, eftersom någon sett henne vid SD:s tält under parkfestivalen i Eskilstuna i fredags.

Arbetsledaren ska sedan ha förklarat att kvinnans arbetskollegor nu inte kunde acceptera att hon jobbade kvar och att hon borde söka sig till en annan arbetsplats.

– Jag förväntar mig en offentlig ursäkt från arbetsledaren på arbetsförmedlingen i Eskilstuna, skriver Fredriksson i ett pressmeddelande.

Men Arbetsförmedlingens sektionschef i Eskilstuna, Therese Jansten, säger att uppgifterna är felaktiga.

– Ja, jag kan säga att det stämmer inte. Det var en kollega som hade fått veta att den här personen var politisk engagerad  Sverigedemokraterna. Idag har jag pratat med båda personerna och saken är utredd. Vi är en opolitisk myndighet och vilken politisk åsikt man har lägger vi oss inte i som arbetsgivare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista