Göran Andersson, lokalsamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen och Marcus Åbom, föreningskonsulent i Torshälla innebandy. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.
Göran Andersson, lokalsamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen och Marcus Åbom, föreningskonsulent i Torshälla innebandy. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio.

Skjulstahallen i Eskilstuna klar för träning

6:51 min

I morgon ska Skjulstahallen i en gammal industrilokal i Eskilstuna öppna för idrottsföreningarna så att de kan träna där.

Skjulstahallen var tidigare en industrilokal som nu byggts om för att fungera som en tillfällig sporthall tills dess att den nya arenan ska vara klar i Munktellområdet 2017.

Tanken är att föreningar ska kunna träna och spela matcher i Skjulstahallen. Guif ska, enligt planerna, spela matcher i hallen, men första nästa säsong.

Guif ska, enligt planerna, också spela matcher i hallen, men första nästa säsong då högskolan ska ha tillgång till nuvarande sporthall i centrum där högskolan ska bygga ett nytt campus. 

Skjulstahallen har kommit till efter att den stora arenan, som nu byggs i Munktellområdet, försenades på grund av överklaganden av detaljplanen. 

Eftersom Mälardalens högskola ska ha tillgång till nuvarande sporthall i centrum sommaren 2016, för att samordna sina lokaler i ett nytt campus, såg det ett tag ut som att Guif och andra föreningar skulle stå utan hall ett helt år, men så blev den tomma industrilokalen ett alternativ som nu är klar för träning. 

– Vi fick nys om att den här lokalen var ledig. Det finns andra städer som har utnyttjat gamla industrilokaler och lagerlokaler. Behovet som vi sett är att det saknas 20/40-hallar som klarar de första bollsporterna, handboll, basket och innebandy, säger Göran Andersson, lokalsamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen. 

Marcus Åbom, föreningskonsulent i Torshälla innebandy, som ska hyra lokalen och han är nöjd.

– Det betyder att vi kan få mer träningstid till våra ungdomslag och att fler kan få spela. Hallen är optimal för hur vi bedriver vår verksamhet. Den är klockren. På onsdag ska vi vara här och träna. 

Fram till april 2017 då den nya arenan väntas vara färdig tillkommer fyra 20/40-planer till.

– Under den tiden ska vi titta på vilket behov som finns inom idrotten av ytterligare lokaler. Det vi vet är att truppgymnastiken är trångbodd, säger Göran Andersson, lokalsamordnare på kultur- och fritidsförvaltningen. 

Guif kommer att spela matcher i Skjulstahallen säsongen 2016/2017 som planerna ser ut idag. Det pågår en dialog mellan kommunen och Svenska handbollsförbundet om hur planen och arenan ska se ut för att klara elitseriespel.

Kommunen hyr lokalerna och byggbesiktning sker under tisdagen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista