Mat med Malin: Bli proffs på viltkött

4:27 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye berättar om vad man ska tänka på när man lagar till vilt.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Malins tips:

  1. Låt inte viltkött tillagas för länge. De flesta vilt ska serveras rosa i köttet för att komma till sin rätt.
  2. Tillaga stekar på låg temperatur ca 125 °C i ugnen och låt köttet gå upp till 56 °C i innertemperatur. Ta ut köttet strax innan eftersom temperaturen stiger efteråt.
  3. Tuffare styckningsdetaljer passar perfekt till långkok som grytor.
  4. Utmaningen med vilt är att få det magra köttet saftigt. Att steka i stekpåse, rimma köttet innan tillagning och låta köttet vila efter tillagning är bra knep.
  5. Låt alltid köttet vara rumstempererat innan du börjar tillaga det.
  6. Man kan kombinera viltkött med de flesta smaker men Malin gillar när man på klassiskt vis lyfter fram viltets egen smak.
  7. Klassiska smakkombinationer till vilt är smaker från skogen som svamp, gran, enbär samt lingon och blåbär. Även svarta vinbär passar bra och såser på rödvin sherry, cognac och så vidare. Rosmarin och timjan passar också till vilt. Alla typer av rotfrukter har en bra sötma som passar till det lite bittra i viltköttet.
  8. Om du jagar själv eller känner en jägare är chansen stor att du får tillgång till kött som vi vanligtvis inte hittar i butik som viltfågel, hare och till och med bäver. Tänk enkla rena smaker och tillaga köttet varsamt så blir det gott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista