Bristen på legala vägar splittrar familjer som flyr

4:14 min

Bristen på legala vägar till Europa splittrar många familjer i krigets Syrien. Det är framför allt unga män som gör de riskfyllda resorna till Sverige, enligt Migrationsverkets siffror.

Bröderna Majd och Anas, som är 21 och 23 år gamla och bor i Sköldinge utanför Katrineholm, flydde från Homs i Syrien i slutet av förra året.

Kvar i Homs finns deras mamma och pappa och två småbröder, den yngsta åtta år gammal.

Majd och Anas vill inte säga vad de heter i efternamn, av rädsla för att familjen i Syrien ska straffas av regimen. 

Homs kontrolleras av Assadregimen och där kan säkerhetspolisen gripa och tortera vem som helst på lösa grunder, enligt Majd.

– Min kompis på universitetet greps. Sen ringde säkerhetspolisen hans familj och sa "din son är död, kom och hämta hans saker", berättar Majd.

– Varje dag när vi åkte till universitetet var vi tvungna att säga hejdå till våra föräldrar. Vi visste inte om vi skulle komma hem, säger Anas.

Bröderna själva har varit i Sverige sedan i januari. De tog sig hit med hjälp av smugglare, först i båt från Turkiet till Grekland, där en medresenär miste livet, och sedan gömda i lastutrymmet på lastbilar, som körde en hemlig rutt genom Europa.

– Föraren stannade bilen bara på natten på en plats där det inte fanns några människor, för att vi inte skulle veta vilka länder vi åkte genom. 

De tror att deras föräldrar och småbröder skulle ha svårt att klara av resan. Dessutom saknas det pengar. De har redan lånat ihop omkring 190 000 kronor för att kunna betala brödernas illegala resa till Sverige, enligt Majd.

– Vi hoppas att vi kan träffa dem igen, men jag vet inte om de kan stanna kvar i livet.

I Sköldinge finns också en fembarnsfamilj som har flytt från Raqqa i Syrien. Mamman i familjen, Wahieda Alalian, är mycket orolig för sina föräldrar, som är kvar i Raqqa.

– De kan inte fly, säger hon.

Raqqa kontrolleras av terrornätverket IS, som misshandlar, trakasserar och mördar invånare som inte lyder dem. Samtidigt bombas civila av president Assads oljefatsbomber.

Äldsta sonen i familjen, Ahmad Alahmad, förklarar att hans mormor är sjuk och inte kan resa i gummibåt och sitta inklämd i en lastbil, som han själv gjorde när han tog sig till Sverige.

Ahmad Alahmad flydde med sin pappa, och efter att de båda fått uppehållstillstånd i Sverige kunde småsyskonen och mamman flyga hit som anhöriginvandrare.

Men rätten att återförenas gäller bara kärnfamiljer med barn under 18 år. Ahmads mormor och morfar kan inte komma hit på legal väg.