Säkerhetsbrister i tillsynskameror i äldevården

4:38 min

Fler och fler kommuner väljer att installera kameror hos äldre. Det görs för att man inte ska behöva besöka de gamla på nätterna, men branschexperter varnar för säkerhetsbrister.

84-åriga Ann-Marie Carling Asplund i Eskilstuna fick för drygt en månad sedan en kamera installerad i sovrummet så att hemtjänsten slipper komma in till henne på natten.

– När man kollar på mig, vilket de gör vid ett-tiden på natten och fem-tiden på morgonen så ser de om jag är i sängen eller är uppstigen. Är jag inte här inne så ringer de.

Tomas Nilsson, som jobbar på ett IT-säkerhetsföretag i Stockholm, varnar för säkerhetsbrister. För tre år sedan började han och hans kollegor testa säkerheten på kamerorna när Västerås stad skulle göra en upphandling.

Enligt deras bedömning hade flera av lösningarna så pass allvarliga säkerhetsbrister att man kunde logga in i flera av kamerorna i fler olika hem utan rättigheter.

– Det är tämligen enkelt. Det var så pass enkelt att jag tror att vem som helst skulle kunna ha gjort det. Jag tror inte att jag skulle vilja ha en kamera riktad mot min säng där man vet att hela världen kan få åtkomst till kameran. 

Eftersom kameraföretaget använde sig av fasta lösenord som kunde sparas på datorn var det lätt att logga in på företagets server även som obehörig. Allt som krävdes var en enkel ändring av ip-adressen och lite gissningar för att hitta lösenordet. Kom man in hade man tillgång till alla kameror som företaget hade installerat över hela Sverige. 

Det som saknades var stark autentisering, vilket betyder att man behöver en helt ny kod för varje inloggning i systemet som man kan få via sms eller via bankdosa eller e-legitimation.

Tomas Nilsson, som jobbar på ett IT-säkerhetsföretag i Stockholm, är orolig för vad som skulle kunna hända om fel personer skulle hacka sig in i tillsynskamerorna.

– Riskerna är flera, utpressningssyften, men det är ju inte speciellt svårt att ta reda på vem som är förmögen och där lära sig deras beteendemönster och sedan kunna göra riktade insatser. Jag känner en stor oro och jag tycker att man ska ta det här på största vikt.

Det finns inget känt fall där någon hackat sig in i en kamera.