Delade åsikter om legala flyktvägar bland Sörmlands riksdagsledamöter

3:39 min

Flera riksdagspartier anser att flyktingar ska kunna söka asyl via ambassader i utlandet, för att slippa ge sig ut på livsfarliga illegala resor till Europa. Men Hans Ekström (S) menar att det skulle bli kaotiskt.

P4 Sörmland har tidigare idag berättat om flyktingfamiljer från Syrien som splittrats, eftersom äldre familjemedlemmar inte kunnat ta de farliga vägarna över Medelhavet.

Men Hans Ekström, socialdemokrat på Sörmlandsbänken i riksdagen, tror inte att asylansökningar via ambassad är en lösning.

– Om vi öppnar upp en ambassad och får massor av människor som ska in den vägen så kommer vi inte klara av att hantera alla människor som söker asyl, säger han.

Däremot kan Hans Ekström tänka sig en variant där de europeiska länderna gemensamt öppnar ett kontor för asylansökningar.

Asylsökande som tas emot på ett sådant kontor skulle sedan kunna slussas vidare till olika europeiska länder, menar Hans Ekström.

Centerpartiet, Folkpartiet, Miljöpartiet och Vänsterpartiet anser att flyktingar ska få söka asyl på ambassad utomlands, och Kristdemokraterna tycker att man ska få ansöka om nödvisum utomlands.

Vänsterpartiets sörmländska riksdagsledamot Lotta Johnsson Fornarve anser att det är en mänsklig rättighet.

– Människor ska inte behöva utsätta sig för de här enorma riskerna för att söka asyl, säger hon.

Men Socialdemokraterna och Moderaterna menar att det skulle bli kaos, eftersom det skulle bli så otroligt många ansökningar?

– Men vad är det vi ser idag, är det inte kaos, när människor drunknar i tusental i Medelhavet, det kan väl inte kallas för något annat än kaos, säger Lotta Johnsson Fornarve.