Majd och Anas från Syrien har lärt sig svenska själva

4:16 min

Regeringen vill ge asylsökande större möjligheter att studera svenska i väntan på besked om uppehållstillstånd. Bra, tycker syriska flyktingarna Majd och Anas, som bor i Sköldinge.

Flyktingar från Syrien kan få vänta i upp till ett år på att få sitt uppehållstillstånd.

Under tiden har de inga möjligheter att delta i svenska för invandrare, SFI.

Men sedan en tid tillbaka har studieförbund som ABF och Vuxenskolan kunnat söka statliga pengar för att starta upp studiecirklar i svenska för asylsökande.

Regeringen förlänger nu projektet. Nästa år vill regeringen lägga 50 miljoner kronor på det här. Det sa regeringen på en presskonferens igår.

Satsningen är viktig, tycker bröderna Majd, 21 år, och Anas, 23 år, som bor i Sköldinge. 

Själva har de inte deltagit i någon studiecirkel, utan har pluggat svenska på egen hand, med hjälp av böcker som de lånat från biblioteket i Katrineholm.

– Jag har en stor motivation för att studera svenska. Man måste göra någonting när man väntar på ett beslut från Migrationsverket, säger Majd, som har varit i Sverige i åtta månader.

Bröderna har flytt från Homs i Syrien, där Majd pluggade till läkare och Anas läste till civilingenjör. De hoppas kunna återuppta universitetsstudierna så fort som möjligt här i Sverige.

Varje kväll tittar bröderna på nyheterna på teve och diskuterar innehållet med varandra på svenska. Men när de blir upprörda byter de till arabiska.

– När det är viktigt och man blir arg, då måste man prata arabiska, det går snabbare, säger Anas.

Fotnot: Majd och Anas har tidigare uttalat sig kritiskt om president Assad och vill inte säga sitt efternamn av hänsyn till familjen i Syrien.