Älgtjur. Foto: Mikael Fritzon / TT
Älgtjur. Foto: Mikael Fritzon / TT

Mat med Malin: Mal inte färs av en hel älg

4:06 min

Vår matinspiratör Malin Randeniye hjälper dig att bli sams med älgköttet.

Den 1 oktober drar älgjakten igång och kanske behöver du redan nu rensa frysen från fjolårets jakt för att få rum med det nya. Eller så vill du vara redo när första djuret fälls.

  1. Älgkött är magert och passar därför utmärkt att frysa. Se bara till att tina köttet långsamt i kylskåp så tappar det inte så mycket vätska.
  2. Se till att ha lite fett i älgfärsen när du lagar biffar eller andra färsrätter. En skvätt grädde eller lite fet fläskfärs till exempel.
  3. På älgen finns många intressanta styckningsdetaljer som alla passat för olika tillagningssätt. Allt ifrån långkok till snabb bryning. Våga testa nya detaljer och mal inte bara ner allt till färs.
  4. Klassiska grytor för nötkött passar även för älgkött. En bourginiong med rödvin, champinjoner och lök till exempel.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista