Studieförbund i Eskilstuna välkomnar satsning på svenskundervisning

2:57 min

Studieförbundet Vuxenskolan i Eskilstuna kan fördubbla antalet studiecirklar i svenska för asylsökande, om regeringens budgetförslag går igenom.

Regeringen vill skjuta till 50 miljoner kronor till studieförbunden, så att de kan hålla studiecirklar i svenska på asylboenden. Kommunernas SFI-undervisning är reserverad för personer som redan har ett uppehållstillstånd.

De statliga pengarna kommer göra stor skillnad, enligt Johannes Mattisson på Studieförbundet Vuxenskolan, som startade studiecirklar på asylboendet hotell Eskilstuna för några veckor sedan.

– Det skulle nog betyda att jag kan dubblera min verksamhet, säger han.

Men alla känner inte till att man kan få svenskundervisning genom studieförbunden, i väntan på uppehållstillstånd. Många asylsökande bor i egna lägenheter, och inte på ett asylboende.  

Bröderna Majd och Anas, som flytt från Syrien och bor i en lägenhet i Sköldinge utanför Katrineholm, har istället lärt sig svenska helt på egen hand.

Johannes Mattisson säger att alla asylsökande är välkomna till studiecirklarna, oavsett om man bor på ett asylboende eller inte.

– Alla har rätt att få den här möjligheten, säger han.