Om U2: Ett av världens största rockband

U2 bildades i Dublin 1976. Gruppen blev en av 80- och 90-talens största rockgrupper och är fortfarande en av de stora giganterna inom rockmusiken.

Från början hette gruppen ”Feed back” och senare ”The Hype”. U2 bildades i Dublin efter att trummisen Larry Mullen annonserat på skolans anslagstavla efter medlemmar till ett band. Sångaren Bono Vox, som egentligen heter Paul Hewson, gick med tillsammans med bröderna Dave och Nick Evans på elgitarr och Adam Clayton, elbas.

Samtidigt som syntbaserad pop och hårdrock var populärt så gled denna rockgrupp in på rockarenan på allvar i början av 80-talet. U2 var och är fortfarande ett samhällskritiskt och politiskt och religiöst medveten band, bland annat engagerat i konflikten på Nordirland.

”Sunday bloody sunday”, från en av de starkaste skivorna med gruppen, "War", var en av protestlåtarna. Gruppen trodde, precis som många tidigare hade trott, att rockmusiken kunde förändra och påverka.

U2 spelade gitarrbaserad rockmusik, delvis inspirerad av irländsk folkmusik. Musiken var dramatisk, medryckande och atmosfärisk, stämningsfull, men också hård och rå.

Det speciella och ekande gitarrkompet från gitarristen ”The Edge” var karakteristiskt för hur gruppen lät och fortfarande låter. U2 har inspirerat andra grupper och ”The Edge:s” speciella gitarrsound har bildat skola.

I september 1979 släpptes skivan "U23`EP" i Irland och ett år senare skrev gruppen kontrakt med Island records.

Gruppens första singel, “11 o´clock tick-tock” släpptes i maj 1980 och debut-LP:n kom hösten samma år.

U2:s första listetta i England kom i samband med skivan "War" 1983, gruppens tredje skiva.

Deras popularitet ökade i mitten av 80-talet i och med skivan ”The unforgettable fire” från 1984 producerad av Brian Eno. Musiktidningen Rolling Stone utsåg U2 till ”80-talets grupp” under den här perioden.

1985 bildade U2 ett eget skivbolag för att föröska underlätta för andra irländska grupper att göra skivor. Gruppen ”Hot house flowers” är ett exempel på det.

Gruppens mästerverk, ”Joshua tree”, släpptes 1987 och U2 betecknades snart som ”världens bästa rockgrupp” - Rolling Stones får ursäkta...

Skivan blev gruppens största framgång med låtar som ”With our without you” och ”I still haven’t found what I’m looking for”

Under 1990- och under 2000-talets första hälft förändrades gruppens musik. U2 experimenterade med rock, elektronisk dans- och technopop. De intog de stora arenorna och befäste sin roll som en av de största rockgrupperna och de fick stor respekt hos kritikerna.