Barnfamilj i Gnesta riskerar att stå utan bostad

1:49 min

Familjen Nordenlöw riskerar att hamna på gatan efter en konflikt med hyresvärden och socialtjänsten säger att den inte kan hjälpa familjen.

Fembarnsfamiljen Nordenlöws situation har gjort många i kommunen upprörda. Mikke Schirén är en av dem som tycker att kommunen borde kunna göra bättre än att anvisa familjen till vandrarhem. Därför skrev han ett medborgarförslag om att införa tak-över-huvudet-garanti i Gnesta.

– Det är många kommuner som har det, säger Mikke Schirén som hoppas att förslaget kan få kommunen att tänka om och ge en sådan garanti.

Johnny och Camilla Nordenlöw har betalningsanmärkningar och kan därför inte skaffa ett förstahandskontrakt på egen hand. 

Lägenheten de bor i nu står på Johnnys pappa och hyresvärden menar att familjen bor där olovligen i andra hand.

Johnny och Camilla ser för tillfället ingen lösning på situationen och är rädda för att bli av med lägenheten. Det är inte första gången de har haft det så här.

– Vi har överlag inte bott tryggt under tre år, säger Camilla Nordenlöw.

De ville få hjälp av socialen med boende, då de är trötta på att flytta och barnen har börjat i skolan i Gnesta och trivs. Men eftersom de är självförsörjande får de ingen hjälp, de ska klara sig själva. Men med betalningsanmärkningar får man ingen lägenhet.

– Min fru kom på idén om man skulle säga upp sig för att få hjälp av socialen. Men det känns inte rimligt att säga upp sina fasta anställningar för att socialen ska hjälpa oss, säger Johnny Nordenlöw.