Folkmordsåtalade sörmlänningen oberörd under rättegången

Idag inleddes rättegången mot den 60-årige sörmlänning som misstänks ha begått folkmord i Rwanda – det grövsta brottet som har prövats i svensk domstol, enligt advokat Thomas Bodström.

Män, kvinnor och barn som tillhörde minoriteten tutsi dödades urskillningslöst av extremister ur majoritetsbefolkningen hutuer i Rwanda år 1994.

Den åtalade 60-åringen, som kommer från Rwanda men nu bor i Sörmland, misstänks ha lett folkhopar som klubbade, högg och sköt ihjäl tusentals människor. 

Han kom till rättssalen i mörk kostym och slips och verkade oberörd när de misstänkta brotten lästes upp i Stockholms tingsrätt, enligt TT:s utsände reporter. 

– Jag tror att det är det grövsta brott som prövats i svensk domstol, sade advokaten Thomas Bodström, som företräder bland andra en man som miste sex barn i folkmordet.

I åtalet nämns fem brottsplatser i södra Rwanda. En av brottsplatserna var ett kommunhus i Muyira, där uppemot 2 000 människor sökte skydd. Hundratals av dem massakrerades, enligt vittnen.

– Han beordrade dem att döda, och han var med och dödade som alla andra, säger en fängslad man som deltog i massakern i kommunhuset, i ett förhör.

– De sade: gå in, börja jobba, fortsätter han.

Att "jobba" innebar att döda tutsier. När förövarna blev uttröttade av allt dödande byttes de ut mot ett annat arbetslag, enligt vittnet.

Tusentals andra människor massakrerades på Nyamure-berget, och också där var 60-åringen en lokal ledare under folkmordet, enligt flera vittnen.

Mannen själv förnekar brott. Hans försvarsadvokat Hanna Lindblom menar att 60-åringen kan ha förväxlats med någon annan.

– Det är länge sedan. Det här målet kommer att handla om vad man minns, säger hon till TT.

Hon påpekar att det varken finns brottsplatsundersökningar eller bilder bland bevisen.

Rättegången kommer pågå tills i mars eller längre, och rätten ska också besöka brottsplatser och höra vittnen i Rwanda. 

Det är andra gången som det hålls en folkmordsrättegång i Sverige. I juni 2013 dömdes en rwandisk-svensk man till livstids fängelse.

Totalt dödades omkring 800 000 människor i folkmordet i Rwanda.