Två misstänkta binds till våldtäkt i Strängnäs via DNA

1:42 min

En 39-årig man häktades idag på sannolika skäl misstänkt för inblandning i dubbelvåldtäkten i Strängäs i augusti.  

– Beträffande båda de här personerna så finns det DNA-spår säkrade och deras DNA-profiler finns i påträffad sperma, säger vice chefsåklagare Henrik Olin. 

Mannen häktades för inblandning i dubbelvåldtäkten på Tosterön i Strängnäs där en kvinna anmält att hon våldtogs två gånger inom loppet av en timme  för snart tre veckor sedan.

Han är på sannolika skäl misstänkt för våldtäkt. En 31-årig man är sedan tidigare häktad på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt. Sannolika skäl betyder att mannen är misstänkt enligt en starkare misstankegrad.

Bevisen mot båda utgörs av att deras DNA-prov matchat de prov som togs på våldtäktsoffret i samband med händelsen. Den ene av dem hittades genom den "allmänna topsning" polisen genomfört som en utredningsåtgärd. Män i närheten av brottsplatsen har topsats.

Den idag häktade 39-åringen förnekar brott.

En tredje man, 37 år gammal, har suttit frihetsberövad, men släpptes av åklagare, som gjort bedömningen att bevisningen mot honom inte räckte för en häktning. Där saknas alla former av teknisk bevisning ännu så länge.

– Den personen släpptes eftersom det inte finns tillräckligt med bevis.

Exakt hur många det var som var med om våldtäkten vill åklagaren inte säga, inte heller hur många olika DNA, som säkrats hos offret efter händelserna.

-- Bevisläget är gott och jag hyser gott hopp om att det här allvarliga brottet kommer att lösas, säger vice chefsåklagare Henrik Olin.

Med bra bevisläge åsyftas förstås de DNA-spår som säkrats hos våldtäktsoffret. Återstår bara att matcha det med gärningsmän och hittills ser det ut som två av dem hittats.