Nazistiskt klotter i Strängnäs upprör

2:23 min

Nazistiskt klotter har dykt upp i Strängnäs. Elskåpen längs flera vägar är nedklottrade och de som bor på på Abborrberget har även fått flygblad från nazistiska Svenska Motståndsrörelsen i brevlådan.

Det är en schablon av nazistiska Svenska motståndsrörelsen websajt Nordfront som sprejats i grönt och vitt på olika ställen. Främst är det på elskåp i bostadsområden på Abborrberget men också vid Tosteröskolan. Även flygblad har stoppats i brevlådor.

De boende i området som P4 Sörmland har pratat med tycker att det hela är väldigt otäckt.

En av dem är Anneli som var ute på promenad med sina barn när P4 Sörmland besökte Strängnäs.

– Det känns lite skrämmande att folk går och klottrar sånt. Dels tänker jag att det är på grund av flyktingförläggningen men det bor också mycket invandrare här, jag har själv utländska barn. Det känns inget bra att man ska se det här på var och varannan stolpe.

Anneli förstod att det var ett rasistiskt budskap men kollade närmar in vad klottret stod för.

– Det kändes inte alls bra. Jag tänkte själv gå ut och måla över, säger hon.

Totalt sett har det kommit in en anmälan om rasistiskt klotter till Strängnäs kommun och två mejl och fem samtal om klottret till Strängnäs energi, sevab, som sköter driften av elskåpen och därmed också ska stå för klottersaneringen.

Det första samtalet till Sevab kom in på förmiddagen den 11 september. Så snart har klottret varit där en vecka.

På Sevab ser man allvarligt på den här typen av klotter som upprör de boende i området och man har rutiner kring rasistiskt och nazistiskt klotter.

– Klotter överhuvudtaget anmäler vi alltid till polisen, säger Cecilia Bäck, pressansvarig på bolaget.

Anneli har inte fått ett flygblad i brevlådan men när hon får se det där Svenska motståndsrörelsen meddelar att de numera finns i Strängnäs så undrar hon vart det hela ska sluta.

En av de boende på Flodins väg som fått flygbladet tycker att det kändes jobbigt att få det.

– Det hör inte hemma här, säger hon.