Anna Nordqvist inleder Solheim cup

Idag inleds Solheim cup i golf i Tyskland mellan Europa och USA. Anna Nordqvist från Eskilstuna inleder tävlingen.

Hon gör det i par med norskan Suzann Pettersen mot de amerikanska storstjärnorna Paula Creamer och Morgan Pressel.

För tredje gången i rad får hon chansen att slå Europas första slag i lagtävlingen som lockar fram så många nya sidor hos golfarna.

– Jag får gåshud bara jag tänker på det, säger hon om att få äran att återigen inleda tävlingen.

Självsäkra, coola, superproffsiga spelare får plötsligt gummiarm eller helt enkelt en kropp som hellre vill vara någon annanstans.

Det finns ju, som sagt, de som gillar det.

– Ja, det är det som gör alla timmar man lägger ner på träning värt det. Det är en fantastisk känsla och som golfare finns det inget ögonblick i karriären som går att jämföra med att komma upp på första tee i ett Solheim Cup. Vid första drivern i Colorado hade jag så mycket adrenalin så den gick säkert 20 meter längre än resten av veckan på det hålet, säger Nordqvist.

Stämningen kommer vara hög, publiken gapig och arrangören har byggt en rekordstor läktare vid första utslagsplatsen.

– Och så har de gjort en cool walkway när man går upp på tee. Sekunderna innan man går upp så står kaptenen och pratar med en, sedan går man ut och man känner sig som en president. Eller som en gud.

TT: Vad är det som gör att du gillar det, när många andra inte fixar det alls? 

– Mycket handlar om att göra sina vanliga rutiner och försöka njuta av situationen och av alla som kommit för att se dig - vänner, familj och andra fans. Det här är ett ögonblick som jag drömt om sedan jag gick utanför repen på Barsebäck 2003. Då kunde jag inte drömma om att jag tolv år senare skulle ha gjort fyra Solheim Cup och att fått äran att slå första slaget flera gånger.