Arbetsförmedlingen.
1 av 2
Sörmland ligger på tredje plats av de län med högst arbetslöshet. I länet är över 14 000 inskrivna på Arbetsförmedlingen. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Eva Jonasson
2 av 2
Eva Jonasson och hennes man Stefan Jonasson jobbade båda på Ericsson när beskedet om nedläggningen kom. De hade precis köpt hus och ville inte flytta från orten. Alternativet blev att börja plugga. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.
Ett år efter valet

Hög arbetslöshet i Sörmland - och fler jobb försvinner

1:55 min

Enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen var över 14 000 i Sörmland inskrivna som arbetslösa i augusti – det gör att Sörmland hamnar på tredje plats över de län som har högst arbetslöshet i landet. Samtidigt är det flera jobb som kommer att försvinna. 

Debatt om jobbet i Katrineholms centrum vid Kvarnen kl 15-16. Hoppas att vi ses!

Allra värst har det varit i Katrineholm, där kommer fyrahundra jobb försvinna sedan det beslutades att Ericsson ska läggas ner. En av dem som förlorade jobbet till följd av nerläggningen var Eva Jonasson. Hon har haft svårt att hitta ett nytt jobb.

– Hittills är det tröstlöst tycker jag för det finns inte mycket jobb – och på de jobb som finns är det hundratals sökande. Man måste antingen ha kontakter eller ett cv som sticker ut för att kunna få ett jobb. Det är inte lätt, säger hon.

När Eva Jonasson fick beskedet om att Ericsson skulle läggas ner i Katrineholm började att söka nya jobb, men det var svårt utan högskoleutbildning. På fyrtio sökta jobb blev hon bara kallad till en anställningsintervju. Till slut bestämde hon sig för att börja studera i stället – det var det enda alternativet om hon ville bo kvar i Katrineholm.

– Jag blev tvingad att ta ett beslut. Det är jag glad att jag gjorde nu för jag inser att det är väldigt svårt att få ett nytt jobb med den utbildning jag har. Visst, jag har arbetslivserfarenhet – men detta är en liten ort.

Sörmland är det län som har den tredje högsta arbetslöshet i Sverige. Enligt de senaste siffrorna från Arbetsförmedlingen var över 14 000 inskrivna som arbetslösa i länet i augusti i år. Det är 330 personer fler än samma period förra året.

Samtidigt är det många jobb som försvinner – bara i år har 1100 personer varslats om uppsägning i länet. I Katrineholm blev nedläggningen av Ericsson ett hårt slag då fyrahundra jobb kommer försvinna från orten.

Ewa Callhammar är folkpartistiskt oppositionsråd i Katrineholm. Hon är kritisk till majoritetens sätt att hantera arbetslösheten.

– Man har satsat på fel saker, bland annat ett logistikcentrum som inte alls blev som man trodde att det skulle bli. Man borde lagt pengarna på en utbyggnad av skola och förskola och även äldreomsorg.

Hon tycker också att majoriteten borde ha agerat bättre efter beskedet om nedläggningen av Ericsson.

– Ja, vi har ju Ericsson som ska läggas ner. Här hade jag önskat att regeringen hade skjutit till utbildningsplatser, men man har inte skjutit till några som helst pengar från regeringsmakten. De styrande i Katrineholm har varit alltför svaga mot regeringen. De borde ha levererat mycket bättre.

Göran Dahlström, socialdemokratisk ordförande i Kommunstyrelsen håller inte med om kritiken.

– Logistikcentrum är en långsiktig satsning som kommer att resultera i många jobb i Katrineholm, menar han.

Hör mer om detta i senare sändningar - bland annat halv fyra när Katrineholmspolitikerna debatterar på Kvarnbacken.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista