Habiba Dimassi, Helena Carlsson och Saida Haji jobbar på kommunservice i området Brandkärr. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.
Habiba Dimassi, Helena Carlsson och Saida Haji jobbar på kommunservice i området Brandkärr. Foto: Katarina Wahlström/Sveriges Radio.

Många kvinnor vill bli språkvän i Nyköping

"Man kan fika eller gå en promenad"
1:23 min

I Nyköping har intresset för att bli språkvän ökat snabbt. Just nu är det fler som vill bli språkvänner än vad behovet är.

Saida Haji jobbar på kommunservice i områdetBrandkärr som håller i samordningen av språkvänner i Nyköping:

– Det är många som vill bli och många som vill ha, men de som vill bli är fler. Efter flyktingkrisen har det kommit massor som vill bli, så det är positivt, säger Saida Haji.

Det var för två år sedan som arbetet med språkvänner började i Nyköping i nära samarbete med Eskilstuna, som varit föregångare. Hittills har 85 par matchats, det vill säga en svensktalande och en nyanländ. För man måste inte vara född i Sverige för att bli språkvän, det viktiga är att få prata svenska med någon som inte är ens lärare, säger Habiba Dimassi.

– De vill ju träna svenska, det blir en vän. Man kan bara sitta och fika eller gå en promenad.

Men de flesta som anmält sig är medelålders kvinnor och på frågan om det är någon grupp som saknas svarar Saida Haji:

 – Vi saknar män och ungdomar under trettio år.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".