Kommuner i Sörmland ställer upp med sovplatser för asylsökande

1:26 min

Migrationsverket i Flen har fått klartecken från fem av Sörmlands kommuner om att de kan ordna tillfälliga sovsalar för asylsökande, ifall läget blir akut.

I dag bor de flesta asylsökande i lägenheter som Migrationsverket hyr, eller på privata asylboenden som Migrationsverket skrivit avtal med.

Men lägenheter är det brist på och platserna på asylboendena riskerar att ta slut, nu när över 7000 asylsökande kommer till Sverige varje vecka.

– Vi har märkt att de platser vi har fylls på väldigt snabbt, säger Aram Barawe, enhetschef på Migrationsverket i Flen.

För att inte riskera att människor blir utan tak över huvudet har Migrationsverket börjat förhandla med kommunerna om att få tillgång till tillfälliga sovsalar.

I går höll Aram Barawe ett telefonmöte med representanter för Sörmlands alla nio kommuner och vädjade om hjälp. Vingåker, Flen, Eskilstuna, Nyköping och Gnesta sa sig vara beredda att erbjuda sovplatser i alltifrån skolor till äldreboenden som står tomma.

De andra kommunerna kunde inte komma med något besked i går.

Det ligger på kommunerna att ordna de praktiska bitarna, som att ordna med liggunderlag och sovsäckar, om det skulle bli skarpt läge. Dag Wallströmer, socialchef i Vingåker, säger att åtminstone en eller två av skolornas gymnastiksalar i Vingåker borde kunna användas som sovsal.

– Men vi har sagt att vi behöver lång framförhållning. Man behöver veta i alla fall en vecka innan kanske, eftersom vi behöver skaffa madrasser. Brandskyddet måste också ses över, säger han.

Migrationsverket tänker sig att människor ska bo i de tillfälliga lokalerna i några dagar och sedan slussas vidare.

– Egentligen vill vi inte att folk ska bo på det sättet. Max sju dagar räknar vi med, säger Aram Barawe.

Just nu är läget under kontroll när det gäller flyktingmottagandet i Sörmland, enligt honom. Som P4 Sörmland rapporterade i går är flera nya asylboenden på gång att öppna i Sörmland. Totalt kan det handla om ytterligare 400 platser.

– Så jag hoppas att vi ett tag framöver kan klara oss med de platserna, säger Aram Barawe.

Också Dag Wallströmer i Vingåker hoppas att platserna på de privata asylboendena ska räcka till.

– Det måste vara bättre än att bli inpackad i en gymnastiksal, säger han.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista