Åsa Anderberg Strollo, författare från Gnesta, bakom mikrofon i radiostudio. Foto: Urban Hedqvist/Sveriges Radio

Författaren Åsa Anderberg Strollo om konkurrensen på Bokmässan

4:44 min

En ungdomsroman med övernaturliga inslag gjorde att Gnestaförfattaren Åsa Anderberg Strollo fick prata om läskigheter tillsammans med kollegorna Åsa Larsson och Kristina Ohlsson på Bokmässan.

Hennes nya bok "Svart sommar" riktar sig till barn i åldrarna 9-12 år. Det är första gången hon skriver en spänningsroman med övernaturliga inslag. Nu fick hon medverka i en panel på barnscenen och bland annat diskutera hur läskig en barnbok får vara. Hon tycker att man kan vara ganska tuff som författare trots att innehållet riktar sig till barn.

– Om man blir skrämd av en film är det svårare att värja sig, en bok kan man alltid slå igen. Och de bilder man gör sig i huvudet klarar man av att hantera, menar hon.

Fin gemenskap
Åsa Anderberg Strollo tycker för övrigt att Bokmässan är en härlig upplevelse för författare, som ofta är ganska ensamma i sin yrkesroll.

– Man kommer dit, alla är litet nervösa, man kommer med något nytt som man inte riktigt vet hur det kommer att mottas. Det blir en väldigt fin gemenskap i det!

Men det finns också jobbigare delar av Bokmässan, erkänner hon. Till exempel när man medverkar på seminarier och man känner sig speciell och gläds åt de 30-50 personerna som lyssnar.

– Och samtidigt ser man i ögonvrån Jonas Hassen Khemiri dra 500 kvinnor till sitt seminarium. Då känner man sig plötsligt väldigt liten, konstaterar hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista