Varg på Skansens varghägn. Foto Jonas Ekströmer/TT.
Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Varg skjuten i Sjundareviret

4:30 min

En hundägare sköt igår ihjäl en vargtik i Sjundareviret, mellan Södertälje och Gnesta. Han är nu misstänkt för grovt jaktbrott.

Vargen sköts igår morse några mil utanför Nykvarn. 

Skytten har sagt till länsstyrelsen att han var ute med sina hundar och bedömde att vargen var på väg att attackera hundarna.

Han hänvisar till en paragraf i jaktförordningen som innebär skyddsjakt på enskilt initiativ- för att freda tam- och husdjur. 

– Vi vet av våra besiktningsmän att han var ute med sina tre hundar och vargen stod mitt på vägen och han försökte skrämma vargen och skrika och skjuta ett skrämskott. Vargen hade visat aggressivitet mot en av hundarna och var på väg att angripa. Det var 4-5 meter mellan varg och hund och han fick skjuta vargen, säger Göran Åström, miljödirektör på länsstyrelsen i Stockholm till P4 Sörmland.

Är det konstaterat att hänvisningen till jaktförordningen var en giltig anledning?

– De uppgifter som vi fick igår var de som våra besiktningsmän fick på plats och den bedömning de gjorde då var att det var en paragraf 28 som var riktig, men de uppgifterna behöver bedömas ytterligare och bekräftas givetvis. Vargen är skickad till observation till Statens veterinärmedicinska anstalt och de tittar bland annat på skottvinklar och om de stämmer med den berättelse som vi har fått från den här personen. 

Tidningen Svensk jakt skriver att åklagare inlett en förundersökning om grovt jaktbrott och att polisen igår kväll gjorde en husrannsakan hos mannen. Vapen, telefon och dator beslagtogs, skriver tidningen.

Det var den så kallade alfatiken som sköts och hon hade högst sannolikt valpar, som bedöms vara omkring fem månader gamla.

– Spenarna var dragna i tiken och vi har fått en observation för någon vecka sedan att man sett en av valparna.

Länsstyrelsen hoppas att valparna ska klara sig.

– Vi ska lägga lite mer krut på att observera hannen i reviret. Erfarenheterna är att det kan bli lite mer stökigare i ett revir när tiken är skjuten och vi är tacksamma för observationer från allmänheten. Om djuren, som bara är fem månader, är beroende av mamman som försvinner kan det bli lite mer oroligt för de djuren. Vi följer utvecklingen.

Hundarna klarade sig och angreppet skedde inte vid någon av de gårdar som den senaste tiden har drabbats av angrepp av varg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista