Mälarsjukhuset. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Mälarsjukhuset. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Psykiatrisk slutenvård för unga vuxna i Sörmland läggs ned

1:52 min

Den enda slutenvårdsavdelningen för unga vuxna i Sörmland läggs ned. Anställda är kritiska och oroliga för  vad som ska hända med patienterna.

– Ska man satsa på ungdomar ska man satsa på att hålla dem borta från sjukhusen och slutenvården, säger Stefan Sparring, verksamhetschef på psykiatrin på Mälarsjukhuset.

Under hösten kommer ett intagningsstopp att införas på avdelningen och under senhösten ska den slutna vården vara borta från avdelning 24.

I stället ska sjukvården satsa på att nå unga vuxna med psykisk ohälsa genom öppenvården. Stefan Sparring menar att en bättre öppen vård för att färre behöver läggas in och att det är öppenvården man bör satsa på.

– Då väljer vi att flytta de här resurserna vi lägger på slutenvård idag till ett team i öppenvård. Vi har tillsatt en grupp som ska inhämtat information för att se på vad det finns för bra exempel i Sverige och vad forskningen säger om de mest effektiva metoderna, men där är vi inte riktigt klara exakt hur det kommer se ut än, säger Stefan Sparring.

Borde man inte ha gjort den undersökningen först?

– Vi vet att om man kan arbeta effektivt i öppenvård kan man förhindra slutenvård och då mår patienten bättre

På avdelningen finns det i dag fem sängplatser, men enligt de anställda har man under vissa perioder till och med behövt ta in fler patienter än så eftersom så många sökt hjälp.

Anställda, som P4 Sörmland har pratat med, vill inte vara med och prata i radio, men de beskriver en oro för vad som ska hända med de patienter som de upplever är för sjuka för öppen vården eller vård i hemmet.

Nedläggningen av slutenvården riskerar att bli en extra stor börda för de familjer som har en sjuk anhörig, enligt de anställda P4 Sörmland pratat med.

Dessutom tycker flera att kommunikationen från ledningen varit dålig, men det håller verksamhetschefen Stefan Sparring inte håller med om.

– Vi gör vad vi kan kan man väl säga, men det är säkert så här att man känner ett stort behov av information och att marken gungar under fötterna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista