Malin Randeniye. Foto: Malin Randeniye.
Malin Randeniye. Foto: Malin Randeniye.

Mat med Malin: Comfort food räddar hösten

5:27 min

Comfort food är värmande, mustig och gärna lite krämig mat, ofta långkok och absolut hemlagad.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

På engelska finns ett uttryck som heter comfort food och i oktober ägnas Mat med Malin helt åt det här fenomenet. Vår matinspiratör Malin Randeniye tipsar här om hur du får till den där supermysiga stämningen i din comfort food.

Det här är också mat som du själv har ätit när du var barn eller har som personlig favorit.

Malins tips för mysigare Comfort food:

  1. En liten gnutta chili eller cayennepeppar kan ge en värmande och mer mustigton till de allra flesta rätter. Det ska inte göra rätten stark utan bara ligga i bakgrunden och ge lite värme.
  2. Låt det ta tid. Att laga mat som tar lite längre tid kan faktiskt vara mer avslappnande än att försöka få maten så snabbt som möjligt på bordet. Att laga mat ifrån grunden kan ge en väldigt trygg känsla och smaken blir alltid bättre.
  3. Satsa på rotfrukter. Rotfrukter ger en god mättnadskänsla och de ger också mustighet till grytor soppor och gratänger.
  4. Gör en nostalgitripp. Vad var din favoriträtt som barn eller har du någon klassisk rätt som du älskar. I vardagens stress är det lätt att glömma bort gamla hederliga maträtter men varför inte prova på att laga någon gammal goding.
  5. Var närvarande i matlagningen, låt inte pastan bli överkokt eller såsen brännas vid, var uppmärksam på de små detaljerna så kommer måltiden att kännas mysig och din omtanke kommer att spegla sig i smakerna.
  6. Värmande kryddor som kanel, stjärnanis, ingefära, kryddnejlika, kardemumma, spiskummin och paprika är perfekta för extra mustighet.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista