650 tomma skor har placerats ut på Fristadstorget i Eskilstuna för att representera lärarbristen som väntas 2025. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
650 tomma skor har placerats ut på Fristadstorget i Eskilstuna för att representera lärarbristen som väntas 2025. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Lärarförbundet Eskilstuna: 650 lärare kommer saknas om tio år

2:16 min

Lärarnas löner och status måste höjas för att de inte ska välja något annan arbetsort eller ett annat yrke menar Lärarförbundet.

Under Världslärardagen i dag genomför Lärarförbundet Eskilstuna en manifestation där 650 tomma par skor ställts ut för att representera den lärarbrist som kan vara ett faktum om tio år. Anna Gill har varit lärare i tio år och hon märker av en skillnad inom lärarkåren.

– Jag ser att det är fler som slutar och väljer andra yrkesbanor än förut, säger Anna Gill, som är lärare på Slottsskolan i Eskilstuna.

Kommunalrådet Jimmy Jansson (S) och Jari Puustinen (M), som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden, var inbjudna för att ta emot hundratals vykort med namnunderskrifter från allmänheten, där de efterfrågar högre lön och bättre villkor för lärare.

Hur ser du att de här 650 skorna måste fyllas?

– Vi har stora utmaningar i dag att hitta behöriga lärare. Vi jobbar ständigt med att utveckla vår verksamhet, säger Jari Puustinen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista