Två barn vid en trappa i Grekland Foto: Privat
Ahmed Ali följde med organisationen Vi åker dit till Aten för att hjälpa människor på flykt. Foto: Privat

Ahmeds insamling ledde ända till Aten

Ahmed Ali: Uppskattningen var enorm
3:26 min

Med hans insamling Vi gör det tillsammans fick flera familjer kläder på kroppen men för Ahmed Ali själv ledde engagemanget ända till Grekland 

För en månad sedan bestämde Ahmed Ali från Eskilstuna att han skulle göra någonting för alla människor som just nu flyr i Europa. Han startade insamlingen "Vi gör det tillsammans" som ett event på facebook där han uppmanade folk att skänka pengar och förnödenheter.

Med hjälp av en lånad buss kunde han några veckor senare köra ut kläder till tre asylboenden och två organisationer, både i Eskilstuna och Stockholm.  Pengarna - 4250, skänktes till Röda korset.

Men för Ahmed tog inte engagemanget slut där. Tre sjuksköterskor under devisen "Vi åker Dit" erbjöd honom en plats i en husbil som skulle ta ytterligare ett ton förnödenheter och hygienartiklar till Aten i Grekland för att erbjuda flyktingar lättare sjukvård och klädombyte på plats.

En av de största utmaningarna var själva resan dit för väl framme i Ungern fick de lägga om hela sin plan.

- När vi väl kommer till Ungern så ser vi att polisen har spärrat av motorvägen och en man i en restaurang visade oss en liten landsväg genom Ungern till Serbien. Och jag rekommenderar ingen att ta den vägen för den var faktiskt livsfarlig, säger Ahmed Ali.

Väl på plats i Aten fick de stöd av World Aid Active som visste mer om var de bäst kunde hjälpa. För många flyktingar är Aten nästa steg efter att de stigit iland på Lesbos eller någon annan ö där många flyktingbåtar kommer iland.

- Mina vänner som är undersköterskor kunde ge dem värktabletter, lägga bandage, lite lättare grejer och när man får lätta på trycket och bara berätta för någon annan var man har ont så är det en skön lättnad. De kände sig bekräftade på något sätt och att de inte är bortglömda. Uppskattningen var enorm, säger Ahmed Ali.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".