Det beslagtagna vapnet. Foto: Polisen
Det beslagtagna vapnet. Foto: Polisen

24-åring döms för grovt vapenbrott i Eskilstuna

1:06 min

En 24-årig man döms för inblandning i en vapenaffär i Eskilstuna som tros ha kopplingar till den undre världen.

Polisen spanade under våren 2013 mot en gängledare i en pågående knarkutredning. När han i april fick en bomb apterad under sin bil som stod parkerad i centrala Eskilstuna ville han få hjälp att skaffa fram ett vapen, något som en bekant tros ha hjälpt honom med.

Polisen hade vid det laget avlyssnat ett antal telefoner som kopplats till köpet, och när överlämnandet av vapnet, en k-pist, skedde så kunde polisens spanare se nästan allting på avstånd.

Den 24-årige man som nu döms sågs gå in i en lägenhet och någon minut senare lämna bostaden med en vit väska. I den låg vapnet och 40 patroner. Polisen gjorde tillslaget på en kulle i närheten.

Ytterligare en man som misstänktes ha transporterat vapnet till lägenheten i en bil stod åtalad, men han frias från misstankarna.

24-åringen döms till tio månader i fängelse.

Gängledaren, som enligt domen beställde vapnet, slapp undan eftersom man inte ville förstöra den knarkutredning som man redan bedrev. Senare sköts han till döds på sensommaren 2013 i Skiftinge i Eskilstuna.

Hans bekant, som är den som tros ha fått i uppdrag att skaffa fram vapnet från början har enligt polisen förmodligen flytt utomlands, och är anhållen i sin frånvaro.

Ludvig Drevfjäll
ludvig.drevfjall@sverigesradio.se
016 - 16 16 00

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista