Marianne Backrud-Hagberg. Foto: Per Thyrén/ SR Sörmland.
Marianne Backrud-Hagberg. Foto: Per Thyrén/ SR Sörmland.

Landstinget satsar på bättre sjukhusmat

Ny meny och helt nytt sätt att äta
1:39 min

Måltidsvärdar och ny meny med flera rätter. Det är några exempel på förändringar när landstinget i dag presenterar sitt nya matkoncept.

– Det har ju hänt mycket med sjukvården under de sista fyrtio åren, så det krävs lite annat i dag. Vi har patienter som är sjukare i dag, de är äldre och vi har en problematik med undernäring, så det är den största anledningen att vi gör det här, säger Marianne Backrud-Hagberg, projektledare för landstingets nya matsatsning.

Fleximat är namnet på den nya satsningen som innebär att patienten själv får välja vad och när den ska äta. Menyn innehåller fler rätter som kommer serveras i speciella måltidsrum. Hela konceptet påminner om en restaurang som är öppet dygnet runt.

Landstinget i Sörmland har bland annat hämtat inspiration från Norge. Det kommer också anställas måltidvärdar som ansvarar för maten och på så sätt avlastar sjukvårdspersonalen.

Nyköpings lasarett är först ut att testa detta och det görs i början av nästa år.

Kommer satsningen innebära dyrare sjukhusmat?

– Det som skulle kunna hända det är om våra patienter äter mer, då kommer den själva kostnaden att öka. Men å andra sidan så har vi problematiken med undernäring, så tittar man på det stora hela så kommer det inte att bli dyrare. Utan det kommer istället resultera i att patienter äter mer, får en bättre nutritionsstatus och blir friskare. Det tjänar vi alla på, säger Marianne Backrud-Hagberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".