Potatis och Malin Randeniye. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio och Malin Randeniye.
Malin Randeniye tipsar om myspotatis. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio och Malin Randeniye.

Pålitliga potatisar med hög mysfaktor i Mat med Malin

Potatisen mättar och ger ofta en känsla av nostalgi. Här är Malins topp 10 bland pålitliga potatisrätter.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

I oktober pratar vi om comfort food i Mat med Malin, värmande, mysig och trygg mat som passar perfekt i höstmörkret. I dagens program pratar vår matinspiratör Malin Randeniye om potatisens mysfaktor.

Pålitliga potatisrätter:

  1. Hemlagat potatismos
  2. Potatisgratäng. Jag gör min på fast potatis med grädde, rikligt med vitlök och gärna några jordärtskocka i för extra smak ingen smalmat men väldigt gott.
  3. Potatissoppa. En krämig potatis och purjolökssoppa kan rädda vilken grå dag som helst.
  4. Bakad potatis. Det ska vara ugnsabakad potatis och inte fuskvarianten i mikro. Den ska ha krispigt skal och vara fluffig inuti och serveras med någon god krämig röra.
  5. Kroppkakor. Den släta potatisdegen runt den svårslagna kombinationen av sidfläsk, lök och kryddpeppar flyttar i alla fall mig tillbaka längs minnenas allé.
  6. Raggmunkar. Är en annan klassiker självklart tillsammans med stekt fläsk och lingonsylt
  7. Dillstuvad potatis. Ännu en klassiker som glömts bort lite, egentligen tar det inte så mycket längre tid att göra en dillstuvad potatis än en vanlig kokt men var noga med att göra den tillräckligt såsig.
  8. Potatisplättar. Av överblivet potatismos gör jag ofta potatisplättar, jag blandar ägg mjöl och mjölk med potatismoset till en filmjölkstjock smet, ibland smyger jag i någon tesked sirap och lite muskot sen steker jag små plättar av smeten och serverar tillsammans med lingonsylt.
  9. Ugnsrostad potatis. Jag brukar variera storleken och formen när jag rostar potatis. Ibland rostar jag hela små potatisar. Ibland halverar jag dem eller klyftar dem. Jag brukar lägga bakplåtspapper i botten av plåten och se till att potatisarna har gott om plats så att de rostas och inte ångas. Jag låter mina potatisar rostas med olivolja och salt, ibland läger jag ner några vitlöksklyftor med skal och några rosmarinkvistar som får sätta smak till potatisen.
  10. Janssons frestelse. Jag vet att det här har blivit en julklassiker men förr kunde man äta den lite när som helst och visst är det fantastiskt gott med kombinationen av krämigpotatis och den karaktäristiska smaken av ansjovis. Tricket är att låta Janssons gå mycket längre än man tror, ca 1 timma och 15 minuter brukar behövas för att potatisen ska bli helt mjuk och krämig.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".