Potatismos. Foto: Malin Randeniye.
Potatismos. Foto: Malin Randeniye.

Recept: Mat med Malins bästa potatismos

Malin bjuder Urban på potatismos
3:04 min

Ett riktigt gott potatismos slår det mesta och här är Malin Randeniyes bästa recept för ett lyckat mos.

Mat med Malin hör du på måndagar kl 15.35

Malin använder alltid fast potatis när jag gör potatismos, det ger en krämigare konsistens till moset, det behövs mer mjölk i moset än vad man kan tro eftersom moset sväller.

Malin vispar moset med elvisp så blir det både slätt och fluffigt. För Malin är lite peppar och nyriven myskot också ett måste på toppen av moset.

4 portioner

  • 800 g fast potatis
  • 2,5-3 dl mjölk
  • 25 g smör
  • Salt
  • Nymald svart eller vitpeppar beroende på humör
  • Nyriven muskot

Skala och dela potatisen i grova bitar. Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av potatisen och låt den ånga av något.

Värm mjölken och tillsätt till potatisen. Mosa potatisen något i mjölken och vispa sedan försiktigt med elvisp till ett slätt och fluffigt mos.

Tillsätt smöret och smaka av med salt och peppar och riv lite muskot över moset. Servera genast.

Recept av Malin Randeniye

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".