Industribyggnad, lastbil, lastpallar och truckar. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Stora brister i arbetsmiljön på Kronfågel i Katrienholm

1:08 min

Rutinerna för arbetsmiljöfrågor på Kronfågel i Katrineholm har inte varit bra, men de ska nu vara åtgärdade. Det säger vd:n Magnus Lagergren.

– Det är definitivt inte bra. Vi ska ha tydliga rutiner och de ska fungera under semestertider vilket de uppenbart inte har gjort och vi har redan åtgärdat flertalet av bristerna. Vid nästa inspektion ska det här vara på banan, säger vd:n Magnus Lagergren.

P4 Sörmland rapporterade igår om en undersökning som Arbetsmiljöverket har gjort och som visar att det bland annat saknas rutiner att anmäla allvarliga olyckor eller tillbud och det är oklart vem som ansvarar för att anmäla olyckor till Arbetsmiljöverket.

– Vi har inte haft tydliga rutiner för exempelvis hur överlämnandet sker när en person befinner sig på semester, säger Magnus Lagergren, vd Kronfågel.

Arbetsmiljöverkets undersökning visade också att det är oklart vem som ansvarar för vad, bland annat är det oklart vem som ansvarar för att anmäla olyckor till Arbetsmiljöverket. Det myndighetens utredning finns också en rädsla att rapportera tillbud och olyckor.

Kronfågel har inte tillräckligt med
personer som har utbildning i första hjälpen vid nattarbete och det finns brister i arbetet med truckkörning, enligt Arbetsmiljöverket.

Företaget har heller inte undersökt vilka risker det finns med den utrustning som används.

När är bristerna åtgärdade?

– Min mening är att de redan är åtgärdade och om de inte är det så ska det ske de definitivt vara det inom en väldigt väldigt snar framtid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista