Maria Mattson Mähl. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Maria Mattson Mähl grundare och VD på Alpha CE. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Maria Mattson Mähl: Goda förutsättningar för nyanlända att få jobb i Eskilstuna

1:11 min

Under Näringslivsdagen i Eskilstuna var Maria Mattson Mähl inbjuden att tala om hur man tar vara på människors kompetens.

Hon är vd och grundare av företaget Aplha CE, som arbetar med att matcha dem som står längst ifrån arbetsmarknaden, däribland nyanlända, med utbildning och jobb. Hon ser positivt på Eskilstunas framtidsutsikter när det kommer till att ta vara på den kompetens som nu kommer.

– Det finns en tradition av företagande i Eskilstuna som är väldigt bra. Det andra är att Eskilstuna har en lång tradition av att ta emot invandrare och det allt ifrån vallonerna på sin tid till det att man hade arbetskraftsinvandring under 50- 60- och 70-talet. Inte minst finnländarna har betytt jättemycket för Eskilstuna, säger Maria Mattson Mähl.

Jobben försvinner och folk blir oroliga, de får inte jobb här. Och då ska vi matcha de nyanlända, vad har du att säga till dem?

– Det kommer lågkonjunkturer och högkonjunkturer, så kommer det alltid att vara. Det man kan se rent internationellt och forskningsmässigt är att det finns inget som stimulerar en arbetsmarknad och en tillväxt så mycket som invandring, säger Maria Mattson Mähl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista