Madrasser och sängkläder. Foto: Pontus Lundahl/TT.
Ankomstboende i Sundbyberg i Stockholm. Snart står de sörmländska kommunerna på tur. Foto: Pontus Lundahl/TT.

Flera akutboenden för flyktingar i Sörmland klara

1:50 min

På tisdag ska Sörmlands kommuner redovisa hur de kan hjälpa flyktingar med tak över huvudet, om platserna på asylboendena tar slut. Redan nu finns platser att tillgå på bland annat Strandstuvikens camping i Nyköping.

På Strandstuvikens camping har stugorna byggts om för att fungera som vinterbostäder.

40 sängplatser är klara för flyktingar som behöver tak över huvudet, och ytterligare 20 platser kommer att bli tillgängliga inom ett par veckor, enligt kommundirektören Erik Carlgren.

Väderbrunns gård utanför Nyköping kan också bli ett akutboende för flyktingar, och även idrottshallar.

Som vi tidigare har berättat ställde Migrationsverket nyligen en informell fråga till kommunerna i Sörmland om ifall de kan hjälpa till med så kallade evakueringsboenden för flyktingar som inte får plats på Migrationsverkets asylboenden.

Den här gången är det Länsstyrelsen som har ställt frågan på uppdrag av Justitiedepartementet.

Regeringen har efterlyst 60 000 akutplatser i hela landet, och det ska finnas toaletter, duschar och möjlighet till förtäring på evakueringsboendena.

Eskilstuna kommun har flera lokaler på lut. Tidigare har kommunen sagt att Sågarsvedets kollohus kan användas, men det skulle ta flera månader att göra i ordning för vinterboende och det ligger närmare till hands att använda företagslokaler som står tomma, enligt utvecklingsdirektören Tryggve Lundh.

Tryggve Lundh vill inte säga om det är industrilokaler eller andra typer av lokaler det handlar om, men säger att ett 50-tal platser kan bli färdiga att användas inom ett par dagar.

Flera privatpersoner i Eskilstuna har också erbjudit platser i hus och lägenheter, men Migrationsverket kan inte skriva avtal med enskilda.

Vingåkers kommun tittar på lagerlokaler och föreningshus, som Folkets hus. Också campingen Hjälmaregården har tillfrågats.

Flens kommun har kartlagt både företagslokaler och kommunala lokaler, men kan ännu inte berätta vilka lokaler som kan bli aktuella.

Sörmlands kommuner ska senast på tisdag meddela länsstyrelsen vilka lokaler som kan användas och hur snabbt de kan ställas i ordning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista