Oubida Hamdon
Oubida Hamdon har jobbat som målare åtta år i Syrien och två i Grekland. Nu har han en provanställning hos Caparol Färg i Flen, och är glad att få jobba med det han är utbildad till. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Så tar Sörmland tillvara på flyktingarnas yrkeskunskaper

Arbetsförmedlingen: Viktigt att kunna etablera nyanlända snabbt
1:41 min

Arbetsförmedlingen jobbar hårt med att ta till vara den yrkeskompetens som kommer till Sverige och Sörmland i och med flyktingkrisen.

Just nu ingår ungefär 2600 nyanlända Arbetsförmedlingens program för att snabbare komma ut i arbetslivet.

Hassan Touma är en thoraxkirurg från Syrien som har varit i Sverige i drygt två år. Just nu har han provtjänstgöring på Mälarsjukhuset. Han tycker att det är först när man kommer ut i arbetslivet som man kan lära sig yrkessvenska på riktigt.

– Det är jätteviktigt att kunna språket bra för att kunna kommunicera med patienter. I början, när jag inte hade erfarenhet av att prata om sjukdomsområdet på svenska, kunde det bli konstigt - men man anpassar sig snabbt till språket, säger han. 

Sen några år tillbaka har Arbetsförmedlingen ett ansvar för att stötta och underlätta nyanlända att snabbare komma ut i arbete – och att matcha rätt kompetens med rätt arbetsplats. Just nu ingår ungefär 2600 nyanlända Arbetsförmedlingens program att snabbare komma ut i arbetslivet.

Hassan Touma är en av dom som har fått provtjänstgöring. Han hoppas på att kunna få sin läkarlegitimation om ett halvår.

– Det är jätteviktigt för mig. Jag har alltid haft en dröm att bli kirurg - jag tror jag föddes som det. Jag vill jobba med det hela livet.

I en färgbutik i Flen har två målare från Syrien, med tio respektive trettio års erfarenhet av måleri fått praktik och provtjänstgöring. Butikschefen Bengt Nordrup har planer på att anställa båda två eftersom han tycker det har fungerat så bra. Båda hög kompetens inom yrket – och svenskan får de hjälp med på jobbet.

Oubida Hamdon är en av målarna.

– Jag har jättekul här. Min chef är snäll och min kompis hjälper mig med svenskan, säger han. 

Yasin Farah Adbi är etableringshandläggare på Arbetsförmedlingen i Katrineholm och han menar att det är viktigt att ta till vara på den kompetens som kommer.

 – Jag är jätteglad att vi har kunnat etablera dem snabbt och tagit till vara på kompetensen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".