Besök på Komvux. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.
Savan Boya, Ghada Hanna, Tsoler Cehshfanian, Omar Alknbar, Siba Ailo, och Tahmineh Yassavolian. Foto: Josefin Lundin/Sveriges Radio.

Snabbspåret för nyanlända minskar tiden i skolbänken

3:27 min

Efter ett första år har Eskilstuna kommuns satsning "snabbspår" redan gett resultat, fler elever klarar undervisningsmålen på kortare tid och kommer även tidigare ut i arbete.

I flyktingkrisens spår sätter  P4 Sörmland fokus på hur olika instanser i länet tar tillvara på den kompetens som flyktingar har med sig hit.

P4 Morgon besökte Komvux i Eskilstuna där de har vad de kallar ett snabbspår för nyanlända.

– Det är en utbildning för nyanlända svenskar där de läser svenska i snabbare takt, så att de får snabbare möjlighet att komma ut i arbetslivet, säger Henrik Freed, en av fyra rektorer vid vuxenutbildningen i Eskilstuna.

Varför väljer ni att satsa på det här?

– Vi är i Sverige överlag ganska dåliga på att ta tillvara på den yrkeskompetens och erfarenhet som de nyanlända har, och det vill vi ändra på. Vi vet nu efter det här första året att eleverna vill ha in mer terminologi och yrkessvenska i undervisningen, och det är ett område vi behöver utveckla, säger Henrik Freed.

Siba Ailo från Syrien är en av eleverna på snabbspåret i Eskilstuna och hon tycker att utbildningen varit givande.

– Snabbspåret hjälper oss att spara tid och snabbt komma vidare ut i arbete eller till universitetet, jag vill bli svensklärare i framtiden och nu har jag en bättre chans att ta mig till universitetet, säger Siba Ailo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista