Dennis Malinovskiij Karlsson gestaltar smedgesällen Daniel Schultz som levde på 1600-talet i Eskilstuna. Iförd yllekläder och hatt står han vid smedjan på Radermachergatan. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
1 av 2
Dennis Malinovskiij Karlsson gestaltar smedgesällen Daniel Schultz som levde på 1600-talet i Eskilstuna. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Ett helkroppsporträtt av en karaktär från 1600-talets Eskilstuna balanseras vid en husvägg av Nils Mossberg och Louise Hackelberg. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
2 av 2
Det första helkroppsporträttet har levererats men ännu är det inte uppsatt i Radermachersmedjorna. Totalt elva porträtt som tagit av fotografen Elisabeth Ohlsson Wallin kommer ingå i utställningen Glömda historier. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Glömda historier väcks till liv i Eskilstuna

2:53 min

Gamla domstolsprotokoll från 1600-talet ligger till grund för utställningen Glömda historier som sätts upp i Radermechersmedjorna.

– Vi har i flera år tid strävat efter att lyfta fram fler människor än dem vi redan vet allt om, säger Elin Eriksson som har forskat i de gamla domstolsprotokollen.

– Det har varit helt fantastiskt spännande. De första tre veckorna satt jag mest och stirrade på det här obegripliga krumelurerna innan jag kunde lära mig att avkoda dem. Det tog faktiskt ganska lång tid, flera timmar att få fram en rad, säger Elin Eriksson.

Men tillslut lärde hon sig att tyda gammal handstil och det tyska alfabetet som man använde då på 1600-talet. En av karaktärerna som presenteras med helkroppsporträtt på utställningen är Daniel Schultz, en smedgesäll som gestaltas av Dennis Malinovskiij Karlsson.

– Jag försökte ta reda så mycket jag kunde om Daniel Schultz och hur de levde på 1600-talet, säger Dennis Malinovskiij Karlsson. Elva porträtt som är tagna av Elisabeth Ohlsson Wallin kommer att presenteras på utställningen Glömda historier i Radermachersmedjorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista