Bashar Masoud
Bashar Masoud har jobbat som målare i trettio år ui Syrien. Han är glad över att få fortsätta jobba med det han är utbildad till. Foto: Alexandra Sannemalm/Sveriges Radio.

Näringsministern: Vi måste ta vara på nyanländas yrkeskompetens

Mikael Damberg (S): Det är en enorm chans
1:27 min

Det finns flera branscher på arbetsmarknaden som har rekryteringsproblem och där många nyanländas yrkeskompetens behövs.

Tidigare i veckan har vi berättat om exempel där personer som flytt till Sverige snabbt har tagit sig ut på arbetsmarknaden genom praktik eller provtjänstgöring. Det har bland annat handlat om läkare och tandtekniker, men behovet av yrkeskompetens finns i alla branscher.

– Det finns flera branscher i dag som säger att de måste rekrytera, men de hittar inte rätt kompetens. Och nu kommer det grupper med människor som har utbildningar och kompetenser som matchar de svenska behoven ibland. Det är en enorm chans, säger närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).

Bashar Masoud har jobbat som målare i Syrien i trettio år innan han kom till Sverige. Nu läser han utökad SFI och praktiserar i en färgbutik i Flen. Hans utsikter för en vidare anställning ser goda ut.

– Jag tycker om måleri. Jag jobbade som målare trettio år i Syrien och jag gillar mitt jobb i Sverige, säger han.

Även tillverkningsindustrin i Eskilstuna, som har haft några tuffa år, står för utmaningar när man behöver anställa ungefär 400 personer de kommande tre-fem åren. 

– Industrin har rekryteringsbehov och har lite svårt att hitta rätt kompetens. Nu kommer det ett antal människor som har erfarenhet av industri och kanske har rätt utbildning till yrket, säger Mikael Damberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".