Många människor från olika frivilligorganisationer, föreningar och samfund trängs i en lokal för att parata om hur man ska ta emot flyktingar i Eskilstuna. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio
Det blev snabbt trångt i lokalen. Foto: Annizeth Åberg/Sveriges Radio

Stort intresse för flyktingmottagande i Eskilstuna

2:38 min

När kommunen kallade till stormöte för att samordna de frivilliga krafterna i Eskilstuna närvarade representanter från drygt 80 föreningar.

Det var fullt i ABF:s stora sal och alla fick knappt plats. Kommunen hade bjudit in samfund, organisationer och föreningar för att organisera och strukturera de som vill hjälpa till i mottagandet av de människor som flytt till Sverige.

Deltagarna delades in i grupper där de fick berätta vad man som organisation eller förening kan göra och bytte även idéer om framtida aktiviteter. 

– Med den ökade flyktingströmmen så finns det många människor som kommer och har nöd av olika saker och vi vill hjälpa till så mycket som möjligt med det, säger Philip Andersson från Ingen människa är illegal.

Bam Björling från Eskilstunas FN-förening satt i en grupp med Unga örnar, idrottsföreningar och Sri-Lanka föreningen.

– Unga Örnar hade åkt ut till en förläggning och frågat ungdomarna där vad de behöver, väldigt klokt tycker jag. Så måste man börja, säger Bam Björling.

Naima Omar från Somaliska Ungdomsnätverket kom till mötet för att se vad hon kan hjälpa till med.

– Jag kan vara en kompis, säger Naima Omar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista