Elev skriver. Foto: Jessica Gow/TT.
Foto: Jessica Gow/TT.

Oxelösund välkomnar SKL:s förslag om lägre krav på skolgång för nyanlända

2:59 min

Sveriges kommuner och landsting, SKL, kom idag med en rad förslag på lättnader när det gäller kommunernas ansvar för nyanlända barns skolgång, något som utbildningschefen i Oxelösund ser positivt på.

Idag hölls en konferens i Oxelösund om hur kommunerna ska se till att flyktingbarn får en bra start i skolan.

Samtidigt riktade SKL idag en uppmaning till regeringen om att ändra reglerna på en rad områden, bland annat inom skola och socialtjänst, för att underlätta kommunernas flyktingmottagande.

SKL vill bland annat att staten tar bort kravet på att nyanlända ska få undervisning på heltid i alla ämnen av behöriga lärare så fort de börjar i skolan.

Kravet att eleverna ska få börja skolan inom en månad efter att de kommit till Sverige bör också tas bort, tycker SKL.

Oxelösund har på kort tid tagit emot både ensamkommande flyktingbarn och barn som kommit med sina föräldrar till Migrationsverkets asylboenden i Oxelösund. Ett 20-tal barn kom nyligen till ett av asylboendena och ska nu börja i skolan.

– Det vi står i just nu är att skulle vi få ytterligare fler som kommer till oss så har vi både utmaningen att hitta lokaler och att hitta kompetenta lärare, säger Peter Rasmussen, utbildningschef i Oxelösund.

Peter Rasmussen tror att de lättnader SKL föreslår skulle göra stor skillnad.

– Det tror jag behövs faktiskt, för det är mycket svårt att få tag på behöriga lärare. Det är klart vi måste få andra möjligheter i den situation vi är i nu.

Är du orolig över kvalitén om man skulle ta bort kravet?

– Det finns ju människor som är kompetenta även om man inte har lärarbehöriget, men det är klart att risker finns det ju alltid.

SKL vill också att skolan ska kunna anlita utbildningsföretag som undervisar eleverna på distans via internet istället för att ha klassundervisning, eftersom det är svårt att hitta flerspråkiga lärare i små kommuner.

Dessutom vill SKL att elever i övre tonåren som har gedigen skolbakgrund ska kunna ta sin gymnasieexamen på engelska för att snabbare kunna gå vidare till högre utbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista