Ännu inget härbärge för EU-migranter i Eskilstuna

2:05 min

I skuggan av flyktingsituationen smyger sig kylan på. För EU-migranterna som befinner sig i Eskilstuna är det fortfarande osäkert om man kommer få tak över huvudet när vintern närmar sig.

Klockan är halv åtta på morgonen. Det är kallt ute och Consuela och hennes familj har precis fått en parkeringsbot för att ha stått parkerade på samma plats för länge. Familjen kommer från Rumänien och kom till Sverige i slutet på september. Tidigare har dom sovit utomhus, men nu sover alla fyra i en minibuss som dom har parkerat vid centralstationen i Eskilstuna.

Det är säkrast så säger Consuela – dom kan låsa om sig och i och med att de är mitt i stan behöver dom inte vara rädda för inbrott eller för att bli attackerad, säger hon.

I Eskilstuna finns runt 50-60 Eu-migranter, enligt föreningen En bättre chans. Vissa sover utomhus, andra i gångtunnlar och en del tältar i skogen.

Men det börjar bli kallt ute. Consuela berättar att dom sover tätt intill varandra, med mycket kläder och filtar, men att det ändå nästan är lika kallt i bilen som utanför.

Föreningen Härbärget i Eskilstuna letar nu för fullt för att hitta lokaler där Eu-migranterna kan få tak över huvudet när vintern kommer - men kravet på brandskydd gör det svårt att hitta lokaler som tillåter övernattning.

Thomas Lindroos är direktor för föreningen Härbärget i Eskilstuna.

– Vi trycker på allt vad vi kan just nu. Vi kommer att stå upp för att alla utsatta människor har samma rätt till hjälp, säger han.

Det är ungefär lika många Eu-migranter i länet i år som förra året. I Nyköping räknar föreningen EMU att det finns ett 20-tal Eu-migranter– och kommunen hoppas på att kunna ge samtliga tak över huvudet innan det blir alltför kallt. I Katrineholm har Svenska kyrkan tillsammans med bland annat Röda korset redan kunna fixat ett boende för de 18 migranter som finns i kommunen.

Thomas Lindroos hoppas på att det ska lösa sig med ett vinterboende även här.

– Det är fler bitar som måste falla på plats innan vi kan öppna ett boende. Vi måste också lösa bemanningen, om vi inte har bemanning kan det bli så att vi inte kan öppna ett boende. Det vore ju tråkigt om det föll på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista