Vedad Begovic. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

EU-migranter i Eskilstuna ska avvisas

1:37 min

Eskilstuna kommun och polisen kommer inom kort att avvisa de mellan tio och 15 EU-migranter som bosatt sig i ett läger längs med Skogstorpsvägen.

– Beskedet de kommer att få är att de har ett dygn på sig att flytta från det att vi varit där, säger Vedad Begovic, integrationssamordnare på Eskilstuna kommun.

Han säger att man bland tjänstemännen i kommunen kommit fram till att lägret är en sanitär olägenhet, eftersom det både skräpats ner och eldats där. Dessutom har de inget stöd för att själva bygga läger där, menar han.

I lägret bor enligt kommunen och polisen mellan 10 och 15 personer som nu får söka annat boende. Kommunen har inget ansvar för att se till att de har tak över huvudet, utan hänvisar dem till campingar, hotell eller att ta hjälp av frivilligorganisationer.

Enligt Vedad Begovic räknar man inte med scener som de i Malmö, där de under flera dagar varit mycket aktivitet kring ett stort läger i stadsdelen Sorgenfri, som EU-migranterna byggt. Men han poängterar samtidigt att man kommer att ta hjälp av polisen.

EU-migranterna i Eskilstuna har tidigare avvisats från ett antal platser runtom i Eskilstuna, och man har hittills aldrig stött på något motstånd.

– Men det har visat sig att de är borta någon vecka eller så, och sedan kommer tillbaka, säger Vedad Begovic.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista