EU-migranter i Eskilstuna bortkörda av konkurrenter

1:47 min

Polisen i Eskilstuna utreder just nu en konflikt mellan två rivaliserande grupper av EU-migranter. Enligt volontärer som P4 Sörmland har pratat med har den ena gruppen tvingats iväg från Eskilstuna med våld.

– Som vi förstår det är det en konflikt mellan två olika grupperingar, och det handlar om platser att sitta och tigga på, säger Fredrik Hedlund, förundersökningsledare på polisen i Eskilstuna.

I tisdags morse utbröt ett slagsmål mellan ett 20-tal personer utanför Lidl i Eskilshem i Eskilstuna.

Järnrör och stolsben användes som tillhyggen och flera personer fick köras till sjukhus. De som misshandlades har sagt till polisen att konkurrenterna krävde dem på pengar, i utbyte mot att de skulle få behålla sina platser vid Lidl.

Händelsen rubriceras som grov misshandel, men polisen har ännu inte gripit någon.

– Vi har gjort ett antal förhör och det finns även namngivna personer till smeknamn, men det är inga uppgifter vi har kunnat bekräfta, säger Fredrik Hedlund.

Flera volontärer som hjälper EU-migranter i Eskilstuna känner de personer som blev misshandlade utanför Lidl. Volontärerna, som vill vara anonyma, säger att angreppet utfördes av en grupp som vill ta över de mest attraktiva platserna att tigga på i Eskilstuna.

Den grupp som kördes bort från Lidl är enligt volontärerna samma grupp som tvingades bort från sitt läger vid Folkestaleden utanför Eskilstuna natten till igår, en händelse som Eskilstuna-Kuriren har uppmärksammat.

En av männen som bodde i lägret misshandlades och opererades på Mälarsjukhuset för en bruten arm idag, enligt volontärerna. 

De angripna, en grupp på 10-15 personer, har nu flytt till en annan ort i Sörmland.

En volontär på den orten säger till P4 Sörmland att de också där har blivit eftersökta av den andra gruppen, som hotat dem med våld. Händelsen är polisanmäld.

– De lever med en renodlad skräck, säger volontären, som vill vara anonym.

Men Fredrik Hedlund på Eskilstunapolisen ser det inte som att en grupp utsätts av en annan, utan säger att båda grupperna misstänks ha begått brott mot varandra.

– I det här fallet är det anmälningar och motanmälningar, så det är brott från båda håll som vi utreder, säger han.

Enligt polisen kommer båda grupperna från Rumänien, men från olika byar.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista