Jari Puustinen och Niklas Frykman i P4 Sörmlands studio. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Niklas Frykman (till höger) tycker att Jari Puustinen (till vänster) gör fel som sänker skolpengen.

FP kritiskt till sänkt skolpeng i Eskilstuna

2:36 min

Folkpartiet i Eskilstuna är kritiskt till att skolpengen ska sänkas nästa år. Skolpengen sänks med nära 50 miljoner kronor, pengar som ska styras till äldreomsorgen.


– Jag tycker att det är ett väldigt dåligt beslut. Det här kommer märkas i klassrummet och i undervisningen eftersom det är så stora pengar man pratar om, säger Niklas Frykman, folkpartist och skolpolitiker i opposition.

Han tycker att skolan ska fredas, men vill inte säga hur Folkpartiet vill prioritera resurserna i sitt budgetförslag, som fortfarande bearbetas. 

Som vi rapporterat tidigare idag har majoriteten i Eskilstuna beslutat att pengar från skolan ska styras om till äldrevården, genom att skolpengen sänks.

Det kommer innebära att skolorna får mindre pengar per elev framöver.

Skolpengen sänks med 48 miljoner kronor under nästa år, eller 2,5 procent. Dessutom kommer stödet till nyanlända elever skäras ner med tre fjärdedelar.

Jari Puustinen är moderat kommunalråd och skolpolitiker, och han medger att åtstramningen kan innebära att det blir en lägre lärartäthet.

– Risken är väldigt stor att man tittar på personalbiten också, för det är en stor bit av budgeten. Det är inte kul att sänka en skolpeng, men vi har ta mig sjutton ett ansvar för hela ekonomin.

Du har pratat om att Eskilstuna ska satsa mer på skolan, nu blir det mindre pengar. Hur ska skolan då bli bättre?

– Resurser är inte allt. Vi har lovat en höjd skolpeng under vår mandatperiod, vilket vi också kommer att hålla.

Barn- och utbildningsförvaltningens chef Åsa Lundkvist säger att besparingarna i första hand kommer göras på den administrativa personalen inom skolförvaltningen.

– Vår ambition är att inte minska på lärargruppen, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista