Jimmy Jansson. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio
Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna. Foto: Ingela Martinsgård/Sveriges Radio

Eskilstuna drar i nödbromsen för flyktingmottagandet

1:32 min

I Eskilstuna kommer idag den politiska majoriteten med ett nytt besked i flyktingfrågan. Kommunen kan inte klara integrationen om staten inte ger rätt förutsättningar och fler kommuner ta ansvar. 

Beskedet är att kommunen inte kan ta emot fler flyktingar om inte staten ger rätt förutsättningar ekonomiskt och att fler kommuner hjälper till.

Därför kommer kommunen inte ge tillfälliga bygglov eller jobba för ytterligare etablering av långvariga flyktingboenden, så kallade anläggningsboenden.

Den politiska majoriteten menar att kommunen med bostadsbrist och hög arbetslöshet har tagit ett stort ansvar för flyktingmottagandet och att nyanlända bidrar med kompetens, men om inte rätt förutsättningar ges leder det till ökad trångboddhet, sociala- och ekonomiska skillnader, kulturella motsättningar och missförstånd, enligt de styrande politikerna.

Företrädare för Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet skriver bland annat att:

"Det är bra att människor vill bo i Eskilstuna, men det förutsätter att människor kommer in i samhället, har en fungerande utbildning för vår arbetsmarknad och att man försörjer sig själv i rimlig takt. Idag går det för långsamt. Människor halkar efter och det skapas en "integrationsskuld" som vi har att hantera. Om inte detta lyckas bidrar det till trångboddhet, sociala- och ekonomiska skillnader, kulturella motsättningar och missförstånd. Tilliten och viljan till att människor hjälps åt minskar, oron och skillnaderna ökar. Vi ser detta redan idag i Eskilstuna varför det är viktigt att resurser från staten finns och att fler kommuner, helst frivilligt, hjälps åt. Där är vi inte ännu"

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista