Vänsterpartiets Maria Chergui, kommunalråd i Eskilstuna. Foto: Carl Bergmansson.
Maria Chergui (V). Foto: Carl Bergmansson.

Vänsterpartiets hårda kritik mot S: Inte regeringsdugliga

1:47 min

Vänsterpartiet presenterade i dag sin första budget sedan det tidigare styret tillsammans med Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Eskilstuna kommun gick i stöpet efter valet.

Det ekonomiska läget i Eskilstuna kommun är mycket ansträngt och den styrande majoriteten med Socialdemokraterna, Centern och Moderaterna presenterade sitt budgetförslag i förra veckan.

Där siktar partierna på att landa på ett överskott på 140 miljoner kronor nästa år och majoriteten tänker bland annat sänka skolpengen med 2,5 procent och det motsvarar 48 miljoner kronor. Det för att klara utgifter inom äldreomsorgen framtiden.

Det vänder sig Vänsterpartiet starkt emot. Idag presenterade gruppledaren Maria Chergui partiets budget. Partiet vill använda en större del av överskottspengarna ute i verksamheterna i stället, med tung vikt på skolan och omsorgen.

Vänsterns överskottmål landar på närmare 69 miljoner och det vill partiet klara genom att bland annat se över kostnader kring olika upphandlingar och minskade kostnader för administration. Men det inköpsstopp som råder i kommunen nu vill man slopa. Dessutom föreslår partiet ännu en gång en skattehöjning med tio öre. 

Detta är vänsterns första budgetförslag sedan splittringen i den politiska majoriteten för nästan ett år sedan då en Socialdemokraterna hoppade av och partiet inte längre fick majoritet tillsammans med Vänstern och Miljöpartiet.  Vänsterns gruppledare Maria Chergui anklagar socialdemokraterna för att ha gått långt högerut med sparförslagen och menar att Socialdemokraterna inte tar ansvar för "verkligheten därute".

Anklagelsen får Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande att gå i taket.

Han skriver i en kommentar på Facebook att Vänsterpartiet inte kommer att klara framtida kostnader för äldreboenden och förskolor med mindre överskott än 140 miljoner kronor och menar att Vänstern inte bedriver en trovärdig och ansvarsfull politik.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista