Ny jobbsatsning ska sänka ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna

1:39 min

Eskilstuna kommun och Arbetsförmedlingen har skrivit kontrakt om att tillsammans jobba för att sänka ungdomsarbetslösheten på fem år.

Kommunen och Arbetsförmedlingen har nu enats om att jobba gemensamt för att sänka ungdomsarbetslösheten i Eskilstuna på fem år till samma nivå som rikssnittet.
Det blir en grannlaga uppgift. Eskilstuna har efter Oxelösund länets högsta arbetslöshet bland unga på drygt 22 procent mot rikets 13.

Vägen dit går enligt kommunen och arbetsförmedlingen genom en arsenal av bland annat trainee-platser, utbildningskontrakt och en ökad samordning, så att den som vill börja plugga eller jobba slipper handskas med flera myndigheter samtidigt, utan får en smidigare handledning för att hitta en lämplig väg framåt.

– I dag är det så att du måste nästan veta vilken utbildning du är intresserad av för att gå till de olika ställena för att få en vägledning. Det här kan vi samla under ett tak och göra tillsammans, säger Patrik Vikström, chef för Arbetsförmedlingen i Eskilstuna.

Den som varken arbetar eller studerar ska inom 90 dagar ha kommit i sysselsättning, enligt kontraktet.