Två personer i tjocka jackor och mössor på en bänk vid ån. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Annelie Karlsson och Benny Bergqvist, som inte vill visa sina ansikten på bild, känner sig otrygga med polisens omhändertagande. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Ingen vårdenhet i Sörmland för berusade – fyllecellen blir kvar

Eskilstunabon Annelie Karlsson är besviken
2:56 min

Berusade som omhändertas av polis kommer även i fortsättningen att låsas in i fylleceller istället för att tas om hand av landstingets vårdpersonal. Men arresten ska bli säkrare, enligt ett nytt förslag.

I Sörmland blir de allra flesta som omhändertas för fylleri inlåsta i polisarresten.

Bara tre procent skjutsas till sjukhus, enligt polisens statistik från förra året.

Det går på tvärs med intentionen i lagen, som föreskriver att de flesta ska få vård.

En grupp som leds av samverkansorganet FoU i Sörmland, och där landstinget och polisen finns representerade, började i våras skissa på ett förslag för hur omhändertagandet av berusade personer kan bli bättre.

Gruppens arbete skulle ligga i linje med statens uppmaning om att fler ska få vård, istället för att låsas in i fyllecell.

När arbetet inleddes sade polisen till P4 Sörmland att den bästa lösningen vore om landstinget och kommunerna skapade tillnyktringsenheter på sjukhusen, så att vårdpersonal kan övervaka människor medan de nyktrar till.

Men så kommer det inte att bli. Det står klart nu när samverkansgruppen lämnat in sin rapport till Socialdepartementet.

Landstingets tjänstemän tycker att de potentiella patienterna är för få och att det skulle bli för dyrt att skapa tillnyktringsenheter på länets alla tre sjukhus.

Istället föreslår samverkansgruppen att personalen som arbetar i polisarresten får en enklare medicinsk utbildning. 

Arrestantvakterna ska göra akuta vårdinsatser och bli bättre på att bedöma när det är läge att köra en omhändertagen person till akuten, enligt förslaget.

– Vi vill att de ska bli bättre på att se sjukdomar och se symptom som kan leda till att folk far riktigt illa, säger polisinspektören Staffan Grenehammar, som har suttit med i samverkansgruppen.

Men det här är ju inget alternativ till fylleceller, folk kommer ju fortfarande låsas in i lika stor utsträckning som tidigare?

– Det är riktigt. Det var en av intentionerna, att färre människor skulle låsas in i arrest. Där har vi ingen bra lösning i nuläget, säger han.

Varje år dör människor i fylleceller i Sverige, och det har också skett i Sörmland. År 2012 dog en man i Polishusets arrest i Eskilstuna.

Eskilstunaborna Annelie Karlsson och Benny Bergqvist, som båda har erfarenhet av att bli inlåsta i fyllecell, säger att de skulle känna sig säkrare på sjukhus.

– Där skulle jag känna mig trygg. Det gör jag inte när jag hamnar i en fyllecell. De kollar till en så sällan, säger Annelie Karlsson, som säger att hon fick vänta i 45 minuter på att få sin medicin när hon fick ett astmaanfall i polisarresten.

Benny Bergqvist minns när det fanns en tillnyktringsenhet i Eskilstuna.

– Den fanns på 80- och 90-talet och det funkade jättebra. Det fanns både läkare och sjuksköterskor där dygnet runt. Här nere finns det ingenting, säger han och pekar mot Polishuset.

I snitt omhändertar polisen sju personer varje dygn i Sörmland.

I Västmanland är landstinget och kommunerna på väg att skapa en tillnyktringsenhet i Västerås i den storleksordningen.

Men det är inte läge för det i Sörmland, menar Raja Ringberger, vårdenhetschef på akuten i Nyköping och en av landstingets representanter i samverkansgruppen.

– Det är inte ekonomiskt möjligt, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".