En gul madrass och en golvbrunn i ett grått, kalt rum. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.
Fyllecell på Polishuset i Eskilstuna. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio.

Vård bättre än fyllecell anser utredare

2:56 min

Berusade som omhändertas av polis borde få vård på sjukhus istället för att låsas in i en fyllecell. Det anser Hans Wiklund, som har lett den statliga Missbruksutredningen.

Som P4 Sörmland berättade i morse vill landstinget Sörmland inte öppna så kallade tillnyktringsenheter, där berusade kan nyktra till under övervakning av vårdpersonal.

Det går stick i stäv med rekommendationerna i den statliga Missbruksutredningen, som lämnades till regeringen år 2011, och där Hans Wiklund var huvudsekreterare.

– Poängen med att landstingen skulle ha ansvaret för tillnyktringen är helt enkelt att inom landstinget finns all den medicinska kompetens som krävs, och det finns möjlighet till medicinsk övervakning, säger Hans Wiklund.

Missbruksutredningen ligger till grund för statens uppmaning till polis och landsting, att se till att fler får vård istället för att låsas in. 

Polisen och landstinget har diskuterat hur omhändertagandet ska förbättras, men har nu landat i en kompromiss som går ut på att vakterna i arresten ska få medicinsk utbildning, istället för att landstinget öppnar tillnyktringsenheter.

Då missar man möjligheten att fånga upp människor som vill ta sig ur sitt missbruk, menar Hans Wiklund

– Det är jätteviktigt att det här är en dörr in i hälso- och sjukvården. Att man går vidare med en abstinensbehandling och andra stödinsatser, säger han.

I Sörmland skjutsar polisen bara tre procent av alla omhändertagna personer till sjukhus. De allra flesta blir inlåsta i fylleceller.

Här kan du lyssna på Eskilstunaborna Annelie Karlsson och Benny Bergqvist, som själva har blivit inlåsta i fyllecell, men hellre skulle tas om hand av vårdpersonal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista